Sammenlign og finn forbrukslån med laveste rente

kalkulator og pennForbrukslån er praktiske i mange situasjoner når man ønsker å låne penger uten sikkerhet. Men hva er egentlig et forbrukslån? Forbrukslån har eksistert på markedet i lang tid for å hjelpe til med finansiering av kjøp eller prosjekter hvor man ikke kan stille sikkerhet. De fleste vil på et eller annet tidspunkt i livet ta opp et boliglån. Det som kjennetegner et boliglån, er at bankene tinglyser sikkerhet i boligen du kjøper for å låne deg pengene til å kjøpe boligen. I realiteten betyr dette at banken har ekstremt liten risiko for ikke å få tilbake pengene de har lånt til deg. Hvis din inntekt forsvinner, så kan de kreve at boligen din selges for at de skal få tilbake pengene sine.

Det er ikke alltid man kan stille sikkerhet for lånet man ønsker fra banken eller fra en annen låntilbyder. Den ideelle situasjonen for å få rimeligst mulig lån, er når man stiller sikkerhet, men når dette ikke er mulig, så trenger du en annen type lån. Vanligvis kalles lån uten sikkerhet for forbrukslån. Denne typen lån har en høyere risiko da tilbyder ikke har den samme garantien for at de får pengene tilbake. Derfor er prisen noe høyere enn for boliglån.

Likevel tar banken eller tilbyderen av et forbrukslån sine forholdsregler slik at de har minst mulig risiko for at du ikke betaler tilbake lånet ved å sjekke din økonomiske situasjon så godt som mulig, og benytte dette som grunnlag for lånet de eventuelt velger å tilby deg. Hvis de mener at det finnes litt risiko ved å låne deg penger, så kan de velge å gi deg en pris som er noe høyere for å kompensere for den økte risikoen. I dag kan man finne forbrukslån helt opp til 600000 kr, og på ordinære forbrukslån vil man som oftest kunne få nedbetalingstid på hele 15 år. Noen tilbyr også lånerammer. I disse tilfellene kan du beholde lånet så lenge du ønsker bare du oppfyller eventuelle betingelser de stiller.

 

Hva kan man anvende et forbrukslån til

hus og hageDe fleste tilbydere vil i dag ikke sette betingelser for hva du bruker et forbrukslån til, så det betyr at kun fantasien setter grenser for hva du kan finansiere med et forbrukslån. Det eneste som er viktig for en tilbyder av et forbrukslån er at du betaler det tilbake i henhold til avtale. Noen tilbud om forbrukslån er knyttet mot spesifikke investeringer, men det er som oftest på grunn av at de tilbyr et billigere forbrukslån mot at man stiller sikkerhet i det du kjøper.

Dette kan for eksempel gjelde spesifikke lån rettet mot kjøp av båt eller bil. For noen år tilbake var dette annerledes. Hvis man for eksempel går 20 eller 25 år tilbake i tid, så ville tilbyder av forbrukslån vite hva du skulle bruke pengene til før de tildelte deg et forbrukslån. Den gangen ble man også tilbudt forbrukslån for å finansiere egenkapitalkrav for boliglån, for eksempel, og på den måten kunne man få finansiert 100% av kjøpesummen når man kjøpte en bolig. Dette er også mulig i dag, men banker anbefaler ikke denne løsningen. Om du likevel velger å benytte deg av forbrukslån for å finansiere krav til egenkapital, så var dette vanlig praksis hos de samme bankene på den tiden.

Forbrukslån til boliger

kalkulator i et husHva er så de vanligste tingene man benytter forbrukslån til? Nordmenn elsker å pusse opp boliger, bygge på dem eller bygge om, eller eventuelt bygge garasjer eller annet på eiendommen. Denne typen prosjekter kan man ikke alltid få finansiert under boliglånet, og da kan det være praktisk å benytte seg av et forbrukslån i stedet. Fordelen ved å finansiere denne typen prosjekter, er at man ofte øker verdien på boligen. På grunn av det kan man refinansiere boliglånet etter jobben er utført, og på den måten betale ut forbrukslånet slik at man betaler en lavere rente.

Ellers er det mange som benytter forbrukslån for bruktkjøp. Dersom du for eksempel ønsker å kjøpe en bruktbil fra en privatperson, eller eventuelt en båt eller motorsykkel, så kan det være at du trenger et forbrukslån for å finansiere dette. Forbrukslån gir låntagerne mulighet til å investere i det de ønsker nå og heller betale tilbake pengene etterpå, i stedet for å måtte spare i lang tid før man kan kjøpe det man ønsker.

Refinansiere dyre smålån med forbrukslån

Utover dette er det mange som benytter forbrukslån til å refinansiere dyre smålån eller kreditter, for å investere i en spennende reise eller for å starte sin egen bedrift. Det finnes mange tilbud om smålån og kreditter som kan være fristende å benytte seg av for å få en ny TV eller et nytt musikkanlegg med seg hjem fra butikken i dag i stedet for å vente til man egentlig tenkte man ville ha råd til det. Ved å benytte seg av denne typen tilbud, så kan man raskt ende opp med å ha flere slike som tar en god del av inntekten hver måned. Ikke alle sjekker betingelsene før de inngår avtaler om smålån, avbetalinger eller kreditter, og kan få en overraskelse når regningen kommer i posten. I stedet for å fortsette å betale dyrt for denne typen smålån og kreditter, så kan man heller finne et forbrukslån med bedre betingelser som man kan benytte for å betale ut de mindre lånene. Da kan man få en bedre nedbetalingsplan som passer bedre for økonomien, i tillegg til at man vil spare på det totale beløpet man skal betale tilbake til tilbyder.

Låne penger til å reise

Fly i luftenDe senere årene har mange innsett at noen reisedrømmer kan være vanskelige å gjennomføre om man ikke benytter seg av muligheten når den er til stede. Selv om man kanskje heller ønsker å spare pengene som trengs i forkant, så kan man da oppleve at reisemålet ikke er like tilgjengelig senere som det er i dag, eller man kan oppleve at reisefølget ikke er like lett å få med seg på et senere tidspunkt. Det finnes noen eksempler på reisemål som man forventer vil forsvinne i havet om få år. Mange besteforeldre eller foreldre ønsker å oppleve forskjellige ting sammen med barna sine. Men det er viktig å huske at barna raskt blir eldre, og selv om de ønsker å dra på ferie med besteforeldre eller foreldre i dag, så betyr ikke det at det er like aktuelt for dem når de kommer opp i tenårene og det begynner å bli flaut overfor venner å bli med familien til spennende reisemål. I stedet kan man med et forbrukslån velge å reise når barna virkelig har lyst og anledningen er til stede. 
Å låne penger til å reise er ingenting som vi anbefaler på grunn av unødvendige renter og andre negative konsekvenser.

Forbrukslån till investeringer

Hvis man ønsker å skape sin egen arbeidsplass, så er ikke dette alltid like enkelt. Selv om man har gode ideer, så må man skape et utgangspunkt hvor man kan tilby de tjenester eller produkter man ønsker, i tillegg til at man må nå frem til de potensielle kundene før man kan tjene penger på bedriften man starter opp. Avhengig av hvilken bransje man ønsker å starte innenfor, så vil det variere hvor mye man trenger for å komme i gang. Men de fleste bransjer krever at man har en del å investere når man skal komme i gang. Det kan være for etablere kontorplasser eller et butikklokale, kjøpe inn varer eller investere i arbeidskraft for å utvikle et produkt, markedsføring, regnskapsføring og mye, mye mer. Hvis man ønsker å få et bedriftslån i Norge, så må man overbevise banken om at man har en levedyktig plan uten risiko, og man må i tillegg ha et eller annet å stille som sikkerhet. Veldig få banker i Norge ønsker å ta noen risiko hvis de investerer i oppstart av en bedrift. Det kan derfor være lettere å få et forbrukslån uten sikkerhet som kan finansiere bedriften for deg. Du kan da få mulighet til å komme i gang med bedriften du har planer om uten at du er avhengig av å overbevise andre enn deg selv om at dette er en god ide.

 

Hvordan får man et forbrukslån

handtrykkHvis man ikke har søkt om forbrukslån tidligere, så er det ikke en komplisert prosess å få et forbrukslån. Så lenge man tilfredsstiller betingelser som stilles av de forskjellige tilbyderne, så trenger man bare å fylle ut et søknadsskjema på nett. Man får som oftest umiddelbart svar på om man får lånet eller ei, og tilbyder sender vanligvis en email med betingelser for at du skal kunne låne pengene hos dem. Ved større forbrukslån, så vil du, når du bekrefter at du vil ha lånet, måtte dokumentere din inntekt og din tidligere gjeldsbyrde. Det gjør man hos de fleste ved å sende dem kopier av de to siste lønnsslippene, i tillegg til at tilbyder ønsker å få tilsendt den siste selvangivelsen du har. Når de er fornøyde med dokumentasjonen, og den bekrefter den informasjonen du ha oppgitt, så vil du få utbetalt lånet i løpet av en dag eller to i de fleste tilfeller. Bekreftelsen om du vil ha lånet kan du for eksempel gi med BankID, og da trenger du ikke forlate PC-en for å fullføre prosessen. Det finnes forbrukslån som kan utbetales raskere enn dette, og i noen tilfeller vil du kunne ta med deg forbruksvarer mens du er i en butikk hvis du kun skal finansiere kjøpet du gjør der og da.

Det er lurt å sjekke betingelser flere steder før du bestemmer deg for hvilken tilbyder du ønsker å benytte betingelsen kan variere vesentlig hos de forskjellige tilbyderne. Hvis du for eksempel benytter deg av tilbydere som skaffer deg penger samme dag, så har mange av disse relativt høye priser. Grunnen til dette er at mange kunder som ønsker denne typen lån ikke sjekker like nøye hva betingelsene er før de tar lånet, og da finnes det et marked for de dyre lånene de tilbyr, noe som vil gjøre at de fortsetter å tilby dem. Hvis du ikke trenger penger samme dag, er det bedre å benytte seg av tilbydere av smålån eller ordinære forbrukslån. Hvis du sammenlikner betingelsene hos flere av disse, så vil du få gode betingelser som du blir fornøyd med selv når fakturaen kommer.

Tenk på din beslutning før du tar en forbrukslån -  Se video:  Forbrukslån - Vurderer du å ta opp lån til forbruk, forbrukslån?

 

Hvem kan få forbrukslån

18 checkForbrukslån kunne vært praktisk for mange, men dessverre er de ikke tilgjengelige for alle. De fleste tilbyderne stiller noen krav for at du skal kunne få lån hos dem. Det gjør at tilbudene til de yngste er ganske begrenset. De fleste lån har en aldersgrense. Grunnen til dette er både at tilbyderne vil minimere risiko og at de vil vite at du er juridisk ansvarlig for å betale tilbake lånet så de får pengene sine uansett. Noen tilbydere av smålån kan gi finansiering av kjøp fra du er 18 år, men de fleste har aldersgrense på 20 år eller høyere. Tilbydere av ordinære forbrukslån krever som oftest at du er eldre enn 23 år. Utover det så vil de fleste kreve at du har en inntekt, i tillegg til at du må ha norsk adresse registrert i Folkeregisteret i minst to år. Hvis du har betalingsanmerkninger, så vil du måtte bli kvitt disse før du kan få forbrukslån. De aller fleste tilbydere av forbrukslån vil kreve dette. Noen har, på den annen side lån uten kredittsjekk.

 

Hva koster et vanlig forbrukslån

Forbrukslån koster noe mer enn for eksempel boliglån da man ikke stiller sikkerhet for lånet. Den billigste renten du kan finne i dag, er på 6,99%. Men de fleste vil ikke få denne prisen når de søker. Når du søker om forbrukslån, så vil så godt som alle tilbyderne ønske å foreta en individuell vurdering av din økonomiske situasjon. Renten du får vil være basert på denne vurderingen. Ordinære forbrukslån kan strekke seg opp til 19%, og også hos noen tilbydere opp til 21% rente. Hvis du benytter deg av smålån, avbetalingsløsninger eller mikrolån, så kan du finne renter fra 25% og helt opp til flere hundre prosent effektiv rente. Det er derfor viktig å sjekke flere steder slik at du er sikker på å få betingelser du kan leve med. Den totale kostnaden for et forbrukslån vil være avhengig av nedbetalingstiden. Ordinære tilbydere av forbrukslån kan som nevnt gi deg nedbetalingstid på hele 15 år. Jo lenger nedbetalingstid du benytter, jo mer koster lånet totalt sett.

 

Hvilke krav stilles i forhold til forbrukslån

Når du benytter deg av et forbrukslån, så finnes det forskjellige krav og betingelser hos de forskjellige tilbyderne. Vanligvis er disse kravene at du må være fylt 23 år, du må ha bodd i Norge i minimum 2 år, du må ha en inntekt og du kan ikke ha betalingsanmerkninger. Alle disse betingelsene er knyttet til at tilbyder ønsker å redusere risiko og at de vil kunne benytte seg av juridiske muligheter for å få inn pengene sine.

 

Hvor lang tid tar det å få et forbrukslån

Når du vil benytte deg av et forbrukslån, så tar det ikke lang tid. Fra tidspunktet du søker et ordinært forbrukslån til du har pengene på konto, så kan du regne med at det vil ta et par dager. Det er også mulig å få utbetalt penger samme dag, men det anbefales at du bruker litt tid på å finne det rette lånet slik at du ikke betaler mer for lånet enn du må.