Hvordan få lån med betalingsanmerkning

Vi alle har trengt en eller annen gang i livet å få litt mer penger enn hva vi har hatt akkurat da. Det er det ingen som helst tvil, det er kun de aller rikeste av oss som ikke har kjent på den følelsen en gang i livet i å ikke ha nok penger til å få det til å gå rundt. Slik er samfunnet i dag, og hvor enn trist det egentlig er, så er det noe vi må tilpasse oss.

Komplikasjoner i dagens samfunn

Og ikke bare det, men vi har jo kanskje vært sene ute med å betale en regning, eller kanskje bare helt av glemt den. Det er jo liksom ikke det aller verste man kan gjøre her i livet, spesielt når det som oftest egentlig ikke er noe vi ønsker å gjøre, men som bare skjer, på grunn av vanskeligheter i økonomien. Det som er enda mer leit med dette er at om du får en betalingsanmerkning, så gjør det det svært vanskelig å få lån, og det å få lån er helt utrolig viktig for å kunne etablere seg i boligmarkedet, eller å gjøre andre ting ellers som du ønsker. Før vi går videre her med hvordan det hele fungerer og hvordan situasjonen egentlig ikke er helt håpløs så kan vi først se på hva betalingsanmerkning er.

Hva er betalingsanmerkning?

Om du har en betalingsanmerkning så innebærer det at det finnes informasjon eller et varsel om deg i et kredittopplysningsforetak som sier at du er en dårlig betaler. Det betyr at du betaler regninger sent, unøyaktig eller ikke i det hele tatt, og at det da har kommet inkassovarsler mot deg. Og dette er noe som sitter i, til og med når du har betalt dine regninger og gjort opp for deg. Det er jo noe som jo svekker kredittverdigheten til en person ganske mye, og det utgjør da problemer videre i livet. Men om du gjør opp for deg så er det naturligvis det beste å gjøre, og da er det også mulig og utforske dine muligheter videre. Men det ser uansett ikke bra utom du har en slik historikk. Det kan gå utover flere deler av ens liv. Til og med mobilabonnement kan påvirkes av det, i at du kanskje ikke får det. Og om du er involvert i en jobb med ansvar for økonomi, så kan det hende at du risikerer den også, eller om du søker på en slik type jobb, at du ikke får den. Så det er viktig å holde sine affærer i orden. Men, etter vår mening, så bør ikke det bety at hele ens liv skal stoppe opp på grunn av noe slikt. Det skal ikke være slik at en feil du gjør skal ha så store konsekvenser.

Potensielle løsninger

Så med dette i tankene så er det vanskelig å få lån, spesielt fra de tradisjonelt store bankene, som egentlig ikke vil ha så mye å gjøre med "risikable" kunder. De ser seg fornøyde med å ha kunder som er hundre prosent "sikre" noe som gjør det vanskelig for andre, spesielt de av oss med betalingsanmerkninger. Heldigvis så finnes det faktisk noen banker som gir lån til folk med betalingsanmerkning, og det er bra. Nedsiden med akkurat det er at renten kan være ganske høy, fordi det er ofte banker eller lånebanker som opererer i et slikt marked, og det kan gjøre det vanskelig for en å bestemme at man velger akkurat det alternativet. Men ikke tro du er alene om du har betalingsanmerkning, fordi det er nesten tre hundre tusen nordmenn som har akkurat det, til en samlet gjeld på 44 milliarder kroner. Det er et veldig høyt tall, spesielt i et samfunn som Norge. På en måte så er det bra for deg også, fordi bankene og samfunnet generelt kan ikke utelukke mange mennesker fra økonomisk vekst og lignende, men de gjør det naturligvis vanskeligere.
En bra måte å løse opp på alle regningene dine er å refinansiere, det vil si at du samler alle regningene til en enkelt regning, slik at det er mye lettere å holde oversikt over hva du må betale, og du vet også nøyaktig hvilken sum som skal betales. Ved å gjøre det, samtidig som du får en lavere rente enn hva du hadde opprinnelig. Men får du til akkurat det, så har du umiddelbart fått langt bedre kontroll over din privatøkonomi enn hva du hadde tidligere. Det beste å gjøre der er å se hvilke banker som gir deg best vilkår, og ta det derfra. I tillegg bør du ikke ta mer lån enn hva du behøver til å betale lånene dine, det er jo svært fristende å ta litt ekstra til eget forbruk. Bare forsøk å husk at det er meningen at du skal ta kontroll over din økonomi, og at du ikke gjør dette for moros skyld.
Det er mange ressurser en har for hånden til å klare akkurat det. Eller så kan du jo kanskje snakke med noen som har hatt erfaring med slikt fra før av. For husk, det er som oftest de mindre lånene det er vanskeligst å holde oversikt over, fordi det er jo lettere å glemme bort dem, ikke med vilje, men fordi regningene rett og slett hoper seg opp noen ganger. Og det føles jo vel ganske unødvendig å få en anmerkning for noe sånt, men vær ikke i tvil, det er sånn det ofte skjer. Bare forsøk å tenke på alle de potensielle fordelene ved å ha din økonomi i orden, i det minste slik en bank ville sett på det. Det ville være så mye enklere å få lån, til uansett hva du vil kjøpe. Og det er også trist å tenke på at noe du gjør i din ungdom, en feil tidlig i livet, kan ha såpass store konsekvenser senere i ditt liv. Og selv om det er litt repeterende å nevne det igjen kanskje så er dette noe som har gått utover mennesker i alle aldre.

Kausjonist

En av de viktigste aspektene ved å søke lån generelt er å ha en kausjonist eller garantist. Det er spesielt viktig for folk i ung alder som er ute etter å etablere seg i boligmarkedet og lignende. Det innebærer at en annen person, som oftest en forelder, stiller som garantist for ditt lån. Så om du ikke klarer å innfri dine vilkår og betale lånet innenfor rammene som er satt, så blir din kausjonist eller garantist stilt til ansvar. Det som er interessant med et slikt system er det faktum at det legger et enda større ansvar på deg som lånetager, da en annen person påvirkes av dine handlinger. Selv om den personen naturligvis stiller som garantist frivillig, så er det jo moralsk sett bra å unngå å sette dem i en knipe også.
Om du også har eiendom eller noe å sette som garanti eller pant, så er det mulig å få lån, men det er en ganske vanskelig prosesss som du sikkert kan tenke deg, og det er mye som skal klaffe for at det skal gå i orden. Her er det jo igjen store fordeler ved å ha slike ressurser tilgjengelig, men det er også en viss risiko, fordi ved inkasso så kan disse bli tatt fra deg om du ikke skjøtter din økonomi som du bør. Det er ikke nødvendig å være for bekymret eller redd for å få nei, fordi det koster deg jo ingenting. Det koster deg heller ingenting å søke på nytt når du ønsker det. Så selv om situasjonen innimellom kan føles litt vanskelig så er det mye en kan gjøre for å bote på situasjonen.
Spesielt fordi det finnes flere banker der ute, ikke de av status som DNB, men andre, som spesialiserer seg på slike situasjoner, og som hjelper sine kunder og potensielle kunder med å finne en løsning. Det beste er å snakke med dem, kom i kontakt med banker som ønsker å hjelpe deg og ta det fra der. Men det er viktig å tenke på at ofte så er rentene ganske høye hos de, så det er en situasjon hvor du må balansere det negative opp mot det positive. Det avhenger jo rett og slett på hva du ønsker å kjøpe med pengene du får i lån. Fordi selv om det er en høyst privat sak så er det ikke sikkert det er smart å ta lån for å dra på Syden-tur, når man er i en situasjon med betalingsanmerkninger. Selv om det jo naturligvis kan være svært, svært fristende å bare forlate problemene dine for en skakket stund i det minste. Så når situasjonen har blitt bedre, så kan man jo se på noe sånt igjen.

En annen variant

Om du får nei på søknaden på boliglån og er alene i søknaden, så er det bortimot umulig å få lån, om du har anmerkning. Også her er det svært fordelaktig å få en kausjonist, eller en med-lånende kanskje. Og det som skjer da, er at man kan arrangere det slik at alle smålån og ubetalte regninger blir baket inn i det større lånet, uten at du egentlig behøver å betale mer. Det høres kanskje ut som refinansiering, men det er heller en omstrukturering av økonomien din, slik at det blir lettere for deg å betale det. I tillegg, så får du som oftest hjelp av banken du låner fra, som blir mer villige til å hjelpe deg. Får du da boliglån og du har kjøpt en bolig, så blir den jo satt som pant med en gang og banken har sin sikkerhet fra din bolig. Men noe annet er ikke å regne med, og egentlig så kan det jo ses på som en ganske smidig løsning også.
Her er du altså avhengig av to til tre ting, avhengig av hvordan du ser på det. Du er først og fremst totalt avhengig av å ha en medsøkende eller kausjonist, fordi som vi har sett, så er det bortimot umulig å få lån med betalingsanmerkning ellers. Etter det så er du nødt til å ha en egenkaptial for din søknad, det er jo standard overalt egentlig, men det er greit å vite, at du må ha rundt 20 prosent egenkapital. Det avhenger litt av hvilke krav de ulike bankene har, men rundt det tallet er nok standarden. Til slutt så blir din nykjøpte bolig satt opp som sikkerhet, slik at du om du ikke skjøtter din økonomi godt i fremtiden, så risikerer du å miste den. Og det vil ikke være annet enn bare tragisk.

Men det er altså godt med håp for en person med betalingsanmerkning, så det er ikke noe poeng i å fortvile for mye. Du har ulike løsninger fremfor deg og har du noen som også kan hjelpe deg med både råd og stille som garantist, så løser det seg som oftest. Spesielt fordi bankene har jo interesse av å gi deg lån, fordi det er jo det de lever av. Men de tar ikke unødvendige sjanser, som jo er forståelig nok. Men undersøk dine muligheter så kanskje du kan få lånet til din drømmebolig!